Voorwoord Voorzitter
Nog even en het jaar is weer om, het is een apart jaar geworden wat het weer betreft. Een nat en laat voorjaar met daarna een wisselde periode van warmte en nat. De regen die kwam op vele plaatsen net wel en voor andere niet op tijd. Ondanks het late voorjaar valt de oogst gemiddeld niet overal tegen. De prijzen zijn ook wisselend net als de opbrengsten, uien slecht, bieten matig tot slecht. De aardappelen van hoge tot zeer lage opbrengsten wat de kilo’s betreft. Zo was het bij de akkerbouw, van de rest weet ik niet zo veel te melden, de melkprijzen zijn goed.
Begroting waterschap.
Zoals het zich laat aanzien zullen de lasten sterk gaan stijgen wat de landbouw betreft, ik dacht gehoord te hebben dat de lasten per ha richting de 80 euro gaan.
Er komen steeds meer taken naar het waterschap toe die wij uit moeten gaan voeren. Daarom is het aantal Fte’s toegenomen van 500 enkele jaren terug en nu zitten we tegen de 700 FTE. De omzet is gestegen tot meer dan 200 miljoen euro.
Ik zou de verdeling van de kosten wel eens willen zien, wat betaald de landbouw en wat betaald de natuur en wat zijn de opbrengsten.
Rioolheffing.
Weet u als niet aangesloten bent op de riolering dat u bij de gemeente geen reinigingsheffing hoef te betalen. Heeft u hier al eens naar gekeken. het schijnt dat dit niet bij elke gemeente zo is geregeld.
Vee op de dijk
Het schijnt wel dat ze proberen om niet alleen het grootvee van de dijken te krijgen ,nu is men bezig om ook de schapen en de geiten van de dijk te gaan halen. Op de vraag waarom wij als waterschap deze regel ook gaan toepassen kreeg ik als antwoord: “de andere waterschappen in Brabant doen het ook”, dus gaan wij dit ook doen. Dat is ook besturen!!!
Terwijl aan de andere kant van de Maas bij Waspik het grootvee wel op de dijk mag blijven lopen en dat wordt dan weer niet overgenomen, ook dat is besturen!!!
Sloten schouwen.
Als het niet gaat veranderen zullen we volgend jaar alles wat er in en rond de sloten groeit, zoals het riet niet meer geklepeld mogen worden maar is men verplicht om alles wat er groeit en bloeit op het land ontvangen. Wie het verzonnen heeft weet ik niet, wat ik wel weet is dat hier massaal protest tegen moet worden aangetekend, dit kan en mag niet gaan gebeuren. Doe er iets mee, ook landelijk.
Groetjes Ad Wijnen
Woordje Fractievoorzitter
De laatste tijd zijn we bij het waterschap druk met het nieuwe maaibeleid voor 2025. Officieel zijn we bezig met actualisatie gedragscode bestendig beheer en onderhoud. Een van de zaken die spelen is dat er in het nieuw maaibeleid bijna niet meer geklepeld mag worden. In de praktijk gaan er dan vele watergangen van het waterschap gemaaid worden met een cyclomaaier of iets dergelijks. De eigenaren en gebruikers van de belendende percelen ontvangen dit maaisel. Het maaisel is echter veel moeilijker te verwerken doordat het niet kort geklepeld is.
De actualisatie gedragscode bestendig beheer en onderhoud is een landelijke regeling. Deze regeling wordt door het RVO uitgewerkt, in opdracht van het ministerie. Alle waterschappen zijn via de Unie van Waterschappen in gesprek met het RVO om de gedragscode op enkele punten te wijzigen. Deze gesprekken lopen nog steeds.
Het waterschap Brabantsedelta doet er alles aan om het nieuwe maaibeleid praktisch uitvoerbaar te houden. Het waterschap doet er dus ook alles aan om te blijven mogen klepelen. De uitslag van deze discussie kan nog wel even op zich laten wachten.
Zie de antwoorden op onze vragen en de informatie: Schriftelijke vragen (plus DB-reactie) fractie West-Brabant Waterbreed ‘Nieuw maaibeleid voor 2025 en verder’ BrabantseDelta – iBabs Publieksportaal
Met vriendelijke groet, Jan Kavelaars
Schapen en Geiten op de dijken.
Hoe het komt dat de schapen en geiten van 1 oktober tot 1 april niet op de dijken mogen. Tijdens de AB vergadering van 4 oktober 2023 is de waterschapsverordening behandeld. Ik was de woordvoerder vanuit WBWB.
In de verordening stond het volgende: Het weiden van schapen en geiten mag alleen in de periode tussen 1 oktober en 1 april.
Ik heb dit niet gezien, en er daarom ook niets van gezegd. Ik kan nu wel zeggen dat in de nota verwoord was dat door het Dagelijks Bestuur werd aangegeven dat de verordening beleidsarm is, maar dat is een slap excuus. Dat neemt niet weg dat dit toch een stukje beleid is en dat ik dit had moeten zien. We hebben dit in de fractie besproken.
Ik heb aangegeven dat we dit hebben gemist en dat ik toch graag zouden zien dat 1 oktober teruggedraaid gaat worden naar in ieder geval 1 november. De belangrijkste reden hiervoor is dat de natuur zich niet aan kalender landbouw houdt. Het is nu half november en er wordt nog steeds gras geoogst, wat wil zeggen dat het nog steeds groeizaam weer is. De schapen op de dijken hebben we nodig om de grasmat te onderhouden. Schapenhouders betalen pachtgeld en dijken die in eigendom zijn, worden zonder inzet van machines onderhouden. Een win-win situatie. Met het genomen besluit dat weiden van schapen en geiten alleen in de periode tussen 1 oktober en 1 april werkt belemmerd voor de schapenhouders.
We hebben ondertussen niet stil gezeten en het onderwerp schapen en geiten komt opnieuw op de agenda van het AB en daar gaan we de mogelijkheden aankaarten en wat we nog kunnen doen om het ingezette beleid te wijzigingen.
Wordt vervolgt.
Voor degene die de Waterschapsverordening willen lezen zie link https://brabantsedelta.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/e289b8d1-8e3a-4e26-808e-3b42cb2510c2?documentId=c8d8cc1d-f83e-4d58-b9b7-2d6d64f971ef&agendaItemId=ddbd9f54-82ba-4087-8a51-8ed07f5a7762
Cultuurhistorisch Erfgoed
Tijdens de commissie vergadering Waterveiligheid en Vaarwegen hebben we aangekaart dat er beleid moet komen ten aanzien van cultuurhistorisch erfgoed. Het DB heeft dit goed en snel opgepakt. Soms maken we het verschil. Zie bijgevoegde link Mededeling ‘Cultuurhistorisch Erfgoed’ BrabantseDelta – iBabs Publieksportaal
Clasien de Regt.
In de wandelgangen met Wessel de Beer.
Renovatie persstation Bergen op Zoom
Nagenoeg al het afvalwater in West-Brabant komt langs persstation Bergen op Zoom. Dit persstation is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd, zodat het afvalwater van huishoudens en bedrijven van Moerdijk tot Bergen op Zoom veilig naar de rioolzuivering in Bath kan worden gepompt Dankzij nieuwe pompen en extra capaciteit is het persstation weer klaar voor de toekomst. ZuidWestUpdate wijdde hier een korte reportage aan.
https://www.zuidwestupdate.nl/nieuws/hier-pompt-het-afvalwater-van-west-brabant-door/.
Werkzaamheden aan de AWP in Hoeven.
In Hoeven komen sinds de jaren ’70 verschillende leidingen samen in de afvalwaterpersleiding(AWP). Waterschap Brabantse Delta gaat dit knooppunt reconstrueren om de transportcapaciteit van het AWP te vergroten en toekomstig onderhoud efficiënter te maken. Daarbij worden inmiddels niet meer functionele persstation en de druktoren gesloopt.
Na afronding van de werkzaamheden is de 60 km lange AWP van Moerdijk tot het Zeeuwse Waarde volledig gerenoveerd en klaar om het afval- , en te vaak ook nog hemelwater, van bijna heel West-Brabant te transporten naar Bath. Hier wordt het water gezuiverd en in de Westerschelde teruggegeven aan de natuur.
ZuidwestUpdate was aanwezig bij de start van de sloop en heeft hier een klein video-item van gemaakt.
https://www.zuidwestupdate.nl/nieuws/sloop-persstation-in-hoeven-van-start-opruimen-wat-we-niet-meer-nodig-hebben/. BN de Stem heeft een artikel hierover geschreven: https://www.bndestem.nl/halderberge/grote-klus-in-hoeven-minder-last-van-vochtige-doekjes-in-afvalwater-en-lelijke-toren-en-persstation-gesloopt~a398e1da/.
De Ultieme Waterfabriek
Waterschap Brabantse Delta is partner in het project ”de Ultieme Waterfabriek”. In dit project wordt op de rioolwaterzuivering in Emmen gedemonstreerd dat het mogelijk is om veilig en betrouwbaar drinkwater te maken uit rioolwater. Ons DB-lid Wessel de Beer ging hier in gesprek met bestuurders en specialisten van onder andere drinkwaterbedrijven. RIVM, ILT en andere waterschappen over dit unieke samenwerkingsproject. Belangrijke onderwerpen hierbij waren de waarde voor mens en milieu en de vraag hoe we het gebruik van rioolwater als bron met elkaar organiseren. Interessant daarbij is de manier waarop de verschillende partijen hier naar kijken vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan de nieuwsbrief met daarin een aansprekend filmpje: https://stowa-ultieme-waterfabriek.emailprovider.eu/web/eqfi9ieoal/idqcwejfid/a9gsynyx3d/h52oeadjed.
Wist u dat:
Je kunt je via de website aanmelden voor verschillende nieuwsbrieven:
- Nieuwsbrief Waterfeiten (voor particulieren)
- Nieuwsbrief Agrariers
- Nieuwsbrief Chaamse Beken
- Nieuwsbrief dijkversterking Moerdijk-Drimmelen
- Nieuwsbrief dijkversterking Standhazensedijk
- Nieuwsbrief dijkversterking Willemstad-Noordschans
- Nieuwsbrief project Markdal
- Nieuwbrief project Noordrand Midden
- Nieuwsbrief project Regionale Keringen Deelgebied Mark-Dintel-Vliet
- Nieuwsbrief Cruijslandse Kreken
- Nieuwsbrief Westelijke Langstraat
- Nieuwsbrief EVZ Steenbergen
- Nieuwsbrief Rijkswaterstaat A27 Houten – Hooipolder